همهچیز در مورد تزریق گروت و اپوکسی
تزریق گروت و اپوکسی در ساختمانسازی چه فوایدی دارد؟ قبل از درک این مطلب بهتر است با تعریف گروت و انواع آن آشنا شوید. گروت مخلوطی از سیمان و آب است که میتواند همراه سنگدانه یا بدون آن باشد. مقدار آب موجود در گروت را به حدی انتخاب میکنند تا بتواند بهراحتی جاری شود. برخی از افراد گروت را با ملات اشتباه میگیرند درحالیکه این دو باهم تفاوت دارند.
گروت برخلاف ملات نیازی به سنگدانه ندارد. این در حالی است که در ساخت ملات وجود سنگدانه مناسب یک اصل محسوب میشود. تفاوت دیگر بین گروت و ملات، روانی زیاد آن است. کاربرد گروت بهمنظور پر کردن فضاهای خالی است. این در حالی است که از ملات برای چسباندن مصالح استفاده میشود.
معمولاً هدف از تزریق گروت و اپوکسی پر کردن فضای خالی و خلل و فرج موجود در عناصر مختلف ساختمانی است. مخلوط ساختن و تهیه گروت امری ساده است و معمولاً اگر به مقدار زیادی گروت نیاز نداشته باشیم میتوانیم آن را در همان محل پروژه بسازیم. درصورتیکه به مقدار زیادی گروت نیاز داشته باشیم میتوانیم آن را از کارخانههای مربوطه سفارش دهیم. گروت انواع مختلفی دارد که مهمترین آن گروت اپوکسی، گروت پلیمری، گروت منبسط کننده و گروت سیمانی است. بسته به مطابقت یا همزیستی گروت با دیگر مصالح از هر یک از انواع گروت میتوان استفاده کرد.
کاربرد دیگر تزریق گروت و اپوکسی در زیر صفحه ستونها، نصب ریل ماشینآلات، آنکربولتها، بولتهای پلها، حائلها و ریلها است. برای کاربردهای ذکرشده بهتر است از گروت آماده بهجای گروت منبسط شونده استفاده نمود. این امر به دلیل خاصیت غیر انقباضی گروتهای منبسط شونده است.
مهمترین مزایای تزریق گروت و اپوکسی چیست؟
اولین مزیت استفاده از تزریق گروت و اپوکسی پر کردن کامل فضایی است که گروت در آن ریخته میشود. طراحی گروت به نحوی است که بتواند نیروهای وارده را جذب ساخته و به بخش زیر کار انتقال دهد. اگر بخواهیم مثالی برای این موضوع بیان کنیم میتوان به نصب انواع ماشینآلات اشاره نمود که نیروهای حاصل از آنها از طریق گروت به فونداسیون بتنی منتقل میشود. کاربرد دیگر تزریق گروت و اپوکسی ترمیم فضاهای خالی ایجادشده در عناصر بتنی است که براثر ترکخوردگی و آسیبدیدگی در آنها به وجود آمده است.
البته باید به این نکته دقت کنیم که گروت فقط فضاهای خالی ناشی از ترکخوردگی در بتن را پر میکند ولی از نقطهنظر سازهای آن را ترمیم نمیکند. بنابراین زمانی از گروت برای پر کردن ترکخوردگی استفاده میکنیم که آسیبدیدگی و ترکخوردگی در حال پیشرفت نباشد. همچنین استفاده از گروت زمانی مجاز است که از قبل عامل آسیبدیدگی را شناخته باشیم و آن را از بین برده باشیم.
برای افزایش روانی گروت علاوه بر آب میتوان از روان کنندهها نیز استفاده کرد. مواد افزودنی روان کننده از قبیل MTOCRETE N-660 برای روانسازی گروت مورداستفاده قرار میگیرد. در مخلوط گروت نسبت آب به سیمان بین 4/0 تا 5/0 است. میزان ترکخوردگی بتن گروت این نسبت را تعیین میکند. بهعنوانمثال ساخت یک گروت سیمانی با استفاده از 20 لیتر آب، 50 کیلوگرم سیمان و 225 گرم افزودنی صورت میپذیرد. روانی مناسب گروت باعث میشود که بهراحتی به قسمتهای مختلف بتن نفوذ کرده و آن را پر کند.
گروت اپوکسی نوعی از گروت است که امروزه مورداستفاده بسیاری از پیمانکاران است. در این گروت برخلاف گروت پایه سیمانی در آن از رزینهای اپوکسی، پودر پرکننده یا فیلر استفاده میشود. این نوع گروت بهشدت بادوام است. از مزایای دیگر گروت اپوکسی سطح صاف و بدون لکهی آن است. سخت شدن سریع سازه از ویژگیهای دیگر گروت اپوکسی است. این امر بستگی به دمای اطراف آن دارد. قابلیت چسبندگی بالا، مقاومت بالا در برابر ارتعاشات شدید، سخت شدن بدون جمع شدگی، مقاومت بالا در مقابل حملات شیمیایی و مقاومت مکانیکی بسیار بالا از دیگر ویژگیهای بارز گروت اپوکسی است.
کلیات تزریق گروت و اپوکسی برای بهسازی لرزه ای و ترمیم ترکها
تزریق گروت و اپوکسی یک روش اقتصادی برای بهسازی لرزه ای و ترمیم ترک در دیوارهای بتنی، دالها، ستونها و پایه ستون است و توانایی بازگرداندن بتن به مقاومت قبل از ترکخوردگی را دارد. قبل از انجام هرگونه تزریق لازم است علت ترک مشخص شود. اگر منبع ترکخوردگی مشخص و اصلاحنشده باشد، ممکن است بتن دوباره ترک بخورد. از تزریق گروت و اپوکسی معمولاً برای بازیابی وضعیت عضو قبل از ترکخوردگی بدون افزایش مقاومت آن استفاده میشود. میتوان گفت پیوند کششی اپوکسی با زیر لایه بتنی قویتر از مقاومت کششی بتن است.
بنابراین ترکخوردگی در آینده ممکن است با همان بار عضو اصلی ترکخورده اما در مکانهای مختلف رخ دهد. در نتیجه تقویت بتن ترکخورده با نصب آرماتور اضافی در سطح شکست آن و در ترکیب با تزریق رزین به دست میآید. غالباً از تقویتکنندههای داخلی یا خارجی در ترکیب با تزریق اپوکسی برای بهسازی لرزهای و تقویت و ترمیم عضو آسیبدیده استفاده میشود.
ترمیم ترک را میتوان با موفقیت در مورد ترکهای باریک با عرض حدود 013/0 میلیمتر و به کمک رزینهای تزریقی اپوکسی معمول انجام داد. ترکهایی با عرض کمتر را میتوان با سیستمهای پلیمری دیگر یا اپوکسی و با ویسکوزیته پایین 200 cps ترمیم کرد. در ادامه مراحل لازم برای موفقیتآمیز نمودن تزریق گروت و اپوکسی بهمنظور ترمیم ترک، خدمت شما ارائه خواهد شد. البته به خاطر داشته باشید که نوع اپوکسی یا پلی اورتان استفادهشده و زمان موردنیاز برای تزریق بسته به عرض ترک، ضخامت دیواره و سایر شرایط متناسب با هر کار، متفاوت خواهد بود.
مراحل لازم برای موفقیتآمیز بودن تزریق گروت و اپوکسی در ترک
- آمادهسازی ترک برای تزریق: ترک و سطح اطراف آن را تمیز کنید تا اپوکسی بتواند بهراحتی در آن نفوذ کند. برای این منظور حداقل باید سطح ترک برای دریافت گروت، با برس سیمی تمیز شود. روغن، گریس یا سایر آلودگیهای سطحی باید پاک شوند تا اجازه دهد گروت اپوکسی بهراحتی به بستر بتن بچسبد. مراقب باشید که در هنگام تمیز کردن، هیچ ضربه و تلنگری به ترک وارد نشود.
- آببندی ترک و اتصال درگاه تزریق: برای چسباندن درگاه تزریق به بتن باید مقدار کمی اپوکسی را در اطراف پایین پایه درگاه قرار داد. درگاه را در یک انتهای ترک قرار دهید و این کار را تکرار کنید تا زمانی که کل ترک را پوشش دهد. بهطورمعمول، درگاههای تزریق باید در طول ترک به فاصله 20 سانتیمتری یکدیگر قرار بگیرند.
- با استفاده از تیغه بتونه یا ابزار چسباندن دیگر، در تمام طول ترک گروت اپوکسی را تزریق کنید.